دریافت مشاوره
ترکیه
  • css slideshow
  • css slideshow
  • css slideshow
  • css slideshow
  • css slideshow

کشور ترکیه

تحصیل در ترکیه

تعداد دانشگاه‌های بین‌المللی در کشور ترکیه از سال 2006 دو برابر شده است. این رشد نشان‌ دهنده سرمایه‌گذاری گسترده دولت ترکیه بر روی جذب دانشجویان و محققان خارجی است. طبق آمار منتشر یافته، تعداد دانشجویان بین المللی محصل در سال جاری میلادی به 48 هزار نفر رسیده است. مهمترین دلیل اقبال این دانشجویان به دانشگاه‌های ترکیه شهریه‌های ارزان و کیفیت مناسب آموزش‌ است.

دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور ترکیه در هر سال تحصیلی موظف به پذیرش 4500 دانشجوی بین المللی هستند. بدین منظور سازمان OSYM (مرکز انتخاب و جایگزینی دانشجو) متولی برگزاری آزمونی به نام YOS (آزمون دانشجویان خارجی) شده است. تا قبل از سال 2010 این آزمون به صورت متمرکز و در آنکارا برگزار می شد و معیار پذیرش برای تمام دانشگاه های ترکیه بود. اما در سال های اخیر این آزمون لغو و نحوه پذیرش دانشجویان بین المللی در اختیار خود دانشگاه ها گذاشته است.

سیستم آموزشی دانشگاه‌های ترکیه به طور کامل منطبق بر استانداردهای سیستم آموزشی آمریکا طراحی شده است و دروس به صورت ترمی- واحدی ارائه می‌شوند. زبان آموزشی به دانشگاه و رشته بستگی دارد و انگلیسی، فرانسه، آلمانی و یا ترکی می باشد. تقویم آموزشی دانشگاه‌های ترکیه بسیار شبیه به دانشگاه های ایران است، بدین ترتیب که ترم پائیز از اکتبر و انتهای ژانویه و ترم بهار از فوریه تا ژوئن می باشد و ترم‌های تابستانی از جولای تا آگوست خواهد بود.

دانشگاه های ترکیه در سال‌های اخیر اعتبار علمی بالایی در مجامع بین‌المللی به دست آورده اند به گونه‌ای که مدارک علمی این دانشگاه ها در تمام کشورهای دنیا شناخته شده است. همچنین در تمامی رشته‌ها برای دانشجویان ممتاز امکان بورس تحصیلی توسط سازمان ها و مؤسسات آموزش آمریکایی و اروپایی میسر است، حتی در برخی دانشگاه ها از ترم دوم می‌توان به صورت انتقالی در دانشگاه های آمریکا در همان رشته و ترم تحصیلی منتقل شد.

دانشگاهها براساس رنکینگ

Ranking

World Rank

University

1

491

Istanbul Technical University / İstanbul Teknik Üniversitesi

2

548

Middle East Technical University / Orta Doğu Teknik Üniversitesi

3

619

Boğaziçi University

4

654

Istanbul University

5

734

Bilkent University

6

755

University of Anatolia / Anadolu Üniversitesi

7

775

Ankara University

8

798

Hacettepe University

9

801

Ege University

10

841

Gazi University

11

946

Uludağ University

12

1082

Sabanci University

13

1082

Koç University

14

1087

Atatürk University

15

1090

Dokuz Eylül University

16

1092

Erciyes University

17

1144

Selçuk University

18

1205

(1) Çukurova University

19

1215

Karadeniz Technical University

20

1220

Marmara University

دوره های کارشناسی در ترکیه

زمان مناسب برای اقدام به تحصیل در ترکیه در دوره کارشناسی:

بهترین زمان برای اقدام به تحصیل در ترکیه، اواخر اردیبهشت تا اواخر مرداد (ماه می) می باشد. البته این بازه زمانی بسته به دانشگاه متفاوت است.

نحوه پذیرش در این مقطع از طریق یکی از سه مورد مقابل می باشد. آزمون YOS ، آزمون های داخلی دانشگاه ها یا معدل دوره دبیرستان.

آزمون YOS شامل دو قسمت است:

قسمت اول‌‌: ۸۰ سؤال تستی ۵ گزینه‌ای در مدت ۹۰ دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی جهت سنجش استعدادهای آموزشی پایه شامل هوش و استعداد تحصیلی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و جغرافیا دوره دبیرستان طراحی می‌شود.

قسمت دوم‌‌: سنجش اطلاعات داوطلب به زبان ترکی است. در این آزمون به هر داوطلب بسته به سطح زبان ترکی نمره A یا B یا C تعلق می گیرد.

انتخاب رشته در ترکیه همانند انتخاب رشته دانشگاه های سراسری ایران، پس از آزمون و دریافت نتایج صورت خواهد گرفت. لازم به توضیح است که انتخاب رشته لزوما در یک گروه آموزشی نخواهد بود و همچنین ارتباطی به دیپلم دبیرستانی ندارد.

دوره های کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه

اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه مشابه هم بوده و توضیحات زیر در مورد این دو مقطع تحصیلی مشترک می باشد.

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا:

  1. کارنامه آزمونALES یا GRE

ALES آزمونی است که سالانه دو بار توسط سازمان سنجش کشور ترکیه (OSYM) به صورت متمرکز در بیشتر شهرهای ترکیه برگزار می شود. سوالات این آزمون جنبه سنجش استعداد تحصیلی دارد و ارتباطی با دروس تخصصی هیچ رشته تحصیلی ندارد.

  1. دیپلم زبان انگلیسی

متقاضیان می توانند در یکی از آزمون های بین المللی زبان انگلیسی مانند تافل یا آیلتس و ... شرکت نمایند و مدرک حاصل از این آزمون ها را ارائه دهند. لازم به ذکر است در برخی از دانشگاه های این کشور و در تعدادی از رشته های تحصیلی الزامی به کسب دیپلم زبان انگلیسی وجود ندارد.

  1. دیپلم زبان ترکی

این دیپلم مدرکی موسوم به TOMER است که پس از قبولی در آزمون مربوطه به داوطلبان اعطا می شود. برگزار کنندگان این آزمون دانشگاه های کشورترکیه می باشند. این آزمون بسیار پر تکرار است وبه صورت هفتگی یا روزانه در این دانشگاه ها برگزار می شود.

هزینه زندگی در ترکیه

هزینه مسکن در تركيه

در کشور ترکیه با توجه به انتخاب و بودجه می توان مسکن یا خوابگاه مناسبی تهیه نمود. به طور کلی هزینه مسکن در ترکیه از ایران پایین تر می باشد. حدود هزاران دانشجو در شهرهای بزرگ ترکیه مانند استانبول، آنکارا، ازمیر و... زندگی خوابگاهی و دانشجویی دارند. بيشتر دانشگاه های دولتی ترکیه برای دانشجویان غیر بومی خوابگاه اختصاصی دارند. خوابگاه های دولتی شامل اتاق های یک، دو و چهار نفره می باشند و هزینه  ماهیانه  این اتاق ها از 150 تا 300 لیر می باشد. خوابگاه های خصوصی نیز با توجه به شهر و امکانات هزینه های متفاوتی دارند. به طور مثال اجاره خوابگاه های تک نفره در استانبول سالانه 7000 لیر است و دارای امکانات اینترنت، نظافت، رستوران و... می باشند.

درمورد اجاره مسکن نیز با توجه به موقعیت و امکانات هزینه ها متفاوت می باشد. در کشور ترکیه مالکان مسکن اغلب دپوزیت (رهن)‌ دریافت نمی کنند. به عنوان مثال هزینه ماهیانه یک واحد آپارتمان 50 متری در منطقه ای نزدیک به دانشگاه در استانبول 450-650 لیر و در آنکارا متوسط 450-350 لیر است.

هزینه مواد غذایی در تركيه

هزینه مواد غذایی در ترکیه را می شود به دو بخش تقسیم کرد.

  1. مواد اولیه برای پخت وپز

هزینه خرید مواد اولیه برای پخت و پز با ایران برابری است و گاهی حتی در مقایسه با تهران قیمت مناسب تری دارند.

  1. صرف غذا در رستوران

هزینه غذا در رستوران های ترکیه با توجه به کیفیت آن ها و ارایه خدمات بالاست و این مورد در شهری مانند استانبول چشمگیرتر است. از آنجایی که دانشگاه های دولتی دارای سلف سرويس می باشند لذا استفاده از این امکانات دانشگاه برای دانشجویان مقرون به صرفه می باشد.

هزینه  ایاب و ذهاب

در کشور ترکیه سیستم حمل ونقل عمومی شامل مترو، اتوبوس، تاکسی، متروباس، دولموش و... می باشد. اتوبوس ها و مترو با استفاده از کارت های اعتباری هزینه ای در حدود 1 تا 2 لیر را شامل می شود و با استفاده از کارت دانشجویی 50 درصد تخفیف شامل حال دانشجویان می شود. در تاکسی ها نیز کرایه براساس تاکسی متر محاسبه می شود.

شرایط اخذ پذیرش در ترکیه

در بخش های قبلی به طور مفصل در مورد اخذ پذیرش در ترکیه در مقاطع مختلف صحبت شد، در این جا به مقوله پرطرفدار بورسیه تحصیلی در ترکیه پرداخته می شود.

مزایا و امکانات بورس تحصیلی ترکیه

  1. کمک هزینه تحصیلی ماهیانه

نسبت به مقطع تحصیلی، کمک هزینه پرداختی ماهیانه به شکل زیر می باشد:

  • فوق دیپلم ۲۸۰ دلار
  • کارشناسی ۲۸۰ دلار
  • کارشناسی ارشد ۴۲۳ دلار
  • دکترا ۵۶۵ دلار
  • پژوهشی ۵۶۵ دلار
  1. خوابگاه

کلیه دانشجویانی که موفق به اخذ بورس تحصیلی از ترکیه می شوند، می توانند از خوابگاه های دولتی به صورت رایگان استفاده کنند.

  1. شهریه دانشگاه

دانشجویانی که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه شوند، کلیه هزینه های آموزشی آن ها در دانشگاه رایگان خواهد بود.

  1. بیمه درمانی

دانشجویانی که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه شوند، بیمه ی درمانی رایگان دریافت می کنند.

  1. آموزش زبان ترکی استانبولی

دانشجویانی که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه شوند و مدرک زبان ترکی نداشته باشند، دوره یکساله زبان ترکی را به صورت رایگان می گذرانند.

  1. کمک هزینه مسافرت

دانشجویانی که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه شوند، از کمک هزینه مسافرت به ترکیه جهت ثبت نام و ترک ترکیه بعد از فارغ التحصیلی برخوردار خواهند بود.

شرایط لازم جهت اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه

  1. اصل و رونوشت مدرک مقاطع پیشین
  2. شرایط سنی
    • مقطع فوق دیپلم و کارشناسی کمتر از 25 سال
    • مقطع کارشناسی ارشد کمتر از 35 سال
    • مقطع دکترا کمتر از 40 سال
  3. شرایط حداقل معدل
    • مقطع فوق دیپلم ۱۲
    • مقطع لیسانس ۱۴
    • مقطع فوق لیسانس ۱۵
    • مقطع دکترا ۱۵
    • رشته های پزشکی ۱۸

مدارک لازم جهت اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه

  1. مدرک فارغ التحصیلی مقاطع پیشین
  2. کارت شناسایی معتبر از قبیل کارت ملی یا گذرنامه
  3. ریز نمرات
  4. برگه قبولی در کنکور سراسری (در صورت وجود)
  5. مدرک قبولی در امتحانات بین المللی (در صورت وجود) GRE-GMAT-TOFEL-IELTS
  6. توصیه نامه حداقل دو استاد (برای مقاطع ارشد و دکترا)
  7. یک قطعه عکس ۶x۴ اسکن شده

توجه: مدارک فوق در گام اولیه نیاز به ترجمه نداشته و اصل آن اسکن و ارسال می شود.

فرایند ارزیانی مدارک جهت اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه

کلیه درخواست هایی که در این راستا ارسال می شود، در دو مرحله مورد بررسی قرار می گیرند:

  1. سابقه تحصیلی داوطلب
  2. مصاحبه حضوری

ویزای دانشجویی ترکیه

در سال های قبل روند اخذ ویزا بدین صورت بود که متقاضیان میبایستی نامه مربوط به پذیرش دانشگاهی را به سفارت ترکیه در ایران برده و درخواست ویزا بدهند. اما در سالیان اخیر روند کار به این صورت است که متقاضی پس از اخذ پذیرش دانشگاه مربوطه با ویزای توریستی به ترکیه عزیمت می کند و پس از ثبت نام، به بخش پلیس امنیت مراجعه کرده و درخواست ویزای تحصیلی کند.

برای اخذ اقامت تحصیلی در ترکیه باید ابتدا در آزمون تومر شرکت نموده و مدرک تومر را اخذ نماید. با کسب این مدرک در کمتر از سه ماه می توان اقامت دانشجویی و تحصیلی در کشور ترکیه را دریافت کرد. همچنین اخذ پذیرش از موسسات آموزشی معتبر نیز ملاک این نوع اقامت خواهد بود.

تحصیل در رشته های پزشکی

هر ساله متقاضیان بسیاری برای تحصیل پزشکی در ترکیه اقدام می کنند. البته اکثریت دانشجویان بین المللی رشته های پزشکی در دانشگاه های ترکیه را دانشجویان ایرانی تشکیل می دهند. موارد متعددی را می توان به عنوان دلایل این اتفاق ذکر کرد:

  • مدرک پزشکی دانشگاه های معتبر ترکیه نزد کشورهای اروپایی پذیرفته است و کارت طبابت بین المللی برای فارغ التحصیلان صادر می شود.
  • هزینه تحصیل بسیار پایین در دانشگاه های دولتی ترکیه
  • پذیرفتن دانشجو از طریقآزمون ورودی شامل سه درس ریاضیات، هندسه و هوش
  • مشکل بودن راهیابی به رشته های پزشکی در دانشگاه های ایران

این موارد و بسیاری از موارد دیگر، همه و همه باعث شده اند که دانشگاه های ترکیه برای تحصیل رشته های پزشکی محل مناسبی برای دانشجویان بین المللی و ایرانی باشد.

تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه جزو محبوبترین رشته های انتخاب شده توسط دانشجویان بین المللی در این کشور است. از این رو متقاضیان باید تلاش بیشتری در راستای قبولی و اخذ پذیرش این رشته ها به عمل آورند. آزمون ورودی دانشگاه های ترکیه، یا همان آزمون YOS در این رشته ها نیز برگزار می شود که البته ملاک اصلی پذیرش نیست.

به صورت کلی برای اخذ پذیرش پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه طی مراحل زیر لازم است:

  1. شرکت در کلاس های YOS
  2. شرکت در کلاس های ترکی TOMER
  3. ثبت نام آزمون YOS
  4. شرکت در آزمون YOS
  5. انتخاب رشته
  6. ترجمه مدارک
  7. ثبت نام و اخذ ویزا