دریافت مشاوره
  • css slideshow
  • css slideshow

مؤسسه فناوری بمبئی هند(Indian Institute of Technology Bombay)

معرفی مؤسسه فناوری بمبئی هند

مؤسسه فناوری هند بمبئی (Indian Institute of Technology Bombay مخفف IITB یا IIT Bombay) یا آی‌آی‌تی بمبئی، دانشگاهی دولتی و یک مؤسسه آموزش عالی مهندسی و پژوهشی از مجموعه مؤسسات فناوری هند مشهور به آی‌آی‌تی است که در پوای بمبئی در کشور هندوستان واقع شده‌است. در رتبه‌بندی QS دانشگاه‌های جهان، آی‌آی‌تی بمبئی به عنوان برترین دانشگاه هند قرار گرفت.این دانشگاه دومین قدیمی‌ترین (پس از مؤسسه فناوری هند کاراگپور) دانشگاه در مجموعه مؤسسات فناوری هند مشهور به آی‌آی‌تی است. که در سال ۱۹۵۸ با کمک یونسکو و با بودجه کمکی توسط اتحاد جماهیر شوروی تأسیس شد. در سال ۱۹۶۱ مجلس هند دانشگاه‌های آی‌آی‌تی را به عنوان «مؤسسهٔ مهم ملی» تصویب کرد.

موسسه فناوری بمبئی از نخستین مراکز آموزشی بود که با حمایت های سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، شکل گرفت و در هند از نظر دانش فناوری در جایگاه دوم قرار دارد. این دانشگاه از برترین و مهم ترین مراکز علمی آموزشی در زمینه های تدریس شده در آن است. این مرکز علمی پایتخت سینمای هند، به دلیل تحقیقات و پژوهش های معتبر انجام شده در زمینه مهندسی، در سراسر دنیا از شهرت خوبی برخوردار شده است.

آی‌آی‌تی بمبئی دارای یک برنامه جامع برای تحصیلات تکمیلی و ارائه دکترا در علوم مهندسی و ریاضیات است.در حال حاضر آی‌آی‌تی بمبئی در مجموع از ۱۴ بخش دانشگاهی، شش مرکز، یک مدرسه و سه برنامه میان رشته‌ای تشکیل شده‌است. در ۵۳ سال گذشته بیش از ۳۹٬۰۰۰ مهندسن و دانش‌آموخته از این مؤسسه فارغ‌التحصیل شده‌اند. برنامه‌های آموزشی این دانشگاه شامل علوم طبیعی و مهندسی، علوم انسانی، علوم اجتماعی (مانند اقتصاد، انگلیسی، فلسفه، روانشناسی و جامعه‌شناسی) طراحی صنعتی و مطالعات مدیریت است.

کته ای که در مورد IIT بمبئی باید در نظر گرفت، تعداد دانشجویان این مؤسسات است که با توجه به محدود بودن زمینه های آموزشی و تحقیقاتی آنها به رشته های فنی و مهندسی، کمتر از دانشگاه های دیگر است. در حال حاضر و در IITB کمتر از ۱۰ هزار دانشجو دوره های مختلف تحصیل را می گذرانند. نکته دیگر حضور کم شمار دانشجویان غیرهندی در این مؤسسات است. این مؤسسات در پذیرش دانشجویان سخت گیرانه عمل می کنند و دانشجویان بین المللی به راحتی نمی توانند امکان تحصیل در IIT ها را به دست آورند.

شهر بمبئی

مومبای با نام سابق بمبئی پایتخت ایالت ماهاراشترا از مهم‌ترین شهرهای کشور هند است. بمبئی در زبان هندی به معنای ساحل خوب است. این نام را استعمارگران پرتغالی بر این شهر نهادند. در سال ۱۹۹۶ نام این شهر به «مومبای» تغییر یافت که نام یکی از خدایان زن هندی است. اما در خارج از هند، این بندر بزرگ همچنان به بمبئی معروف است. این شهر با وسعتی برابر ۶۰۳ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۱۳٫۳ میلیون نفر (در سال ۲۰۰۶) یکی از چهار شهر بزرگ و پرجمعیت کشور هندوستان و ۶ شهر پرجمعیت دنیا است. این شهر در غرب کشور هند در ساحل دریای عرب واقع شده‌است. مومبای یکی از شهرهای بزرگ و پرجمعیت هندوستان و پایتخت تجارتی آن به‌شمار می‌رود.

شهر مومبای بزرگترین بندر هند در ساحل غربی این کشور است. این شهر در واقع مرکز بانکداری، تجارت، مبادلات مالی، بازرگانی و صنعت کشتی‌سازی هند به‌شمار می‌رود. تمرکز امور اقتصادی و تجاری در مومبای پس از استقلال هند نیز ادامه یافته و به عنوان شاهراه ارتباطی هند با ایران و جهان عرب اهمیت راهبردی خود را حفظ کرده‌است. بندر مومبای، بزرگترین مرکز تولید پارچه‌های پنبه‌ای و فیلم‌های سینمائی شبه قاره هند است و از این رو به «بالیود» نیز شهرت دارد.

در حال حاضر از جمعیت حدود ۷۰ میلیون نفری ایالت مهاراشترا بیش از ۲۰ درصد زیر خطر فقر زندگی می‌کنند و خود مومبای بزرگترین جمعیت کپرنشینان هند را در خود جای داده‌است. درآمد سرانه در هند حدود ۱۰۸۹ دلار می‌باشد، لیکن ایالت مهاراشترا با داشتن بیشترین سهم در اقتصاد یک تریلیون دلاری هند رتبه یازدهم را در مقیاس درآمد سرانه در بین ایالت‌های هند داراست. جمعیت شهر، همراه با حومه‌اش به حدود بیست میلیون نفر می‌رسد. شدیدترین جلوه‌های تضاد طبقاتی جامعه هند را می‌توان در این شهر یافت. از یک سو صاحبان ثروت‌های سرشار در این شهر زندگی می‌کنند و از سوی دیگر توده‌های فقیری که حتی قادر به سیر کردن شکم خویش نیستند. بیش از نیمی از جمعیت شهر در حصیرآبادها و حلبی‌آبادها به تیرگی روزگار می‌گذرانند از شهرهای بسیار آلوده جهان می‌باشد.

مومبای از اتصال ۷ جزیره به یکدیگر در زمان حضور بریتانیا در هند به وجود آمده‌است. بسیاری از شهروندان هندی از ایالت‌های مختلف به امید فرصت‌های شغلی به این شهر مهاجرت می‌کنند. از همین رو تعداد ساکنان این شهر در روز ۳ میلیون نفر بیش از ساکنان در شب برآورد می‌شود. در زمان استعمار انگلیس بر هند، مومبای مرکز بخش‌های اداری و حکومتی انگلستان در شبه قاره هند به شماره رفته و از نظر انگلستان «دروازه هند» بود. امروزه مومبای یکی از مراکز بزرگ تجاری، فرهنگی و گردشگری هندوستان است.

شهر مومبای به دلیل تمرکز شرکت‌های مختلف تجاری به عنوان پایتخت تجاری هند به‌شمار می‌رود.

شهر مومبای یک سوم سهم درآمد مالیاتی کشور هند و بیش از ۵۰ درصد مالیات گمرکی و یک پنجم مالیات بر تولید را به خود اختصاص داده‌است.
حدود یک ششم ارزش تولیدی کشور متکی به این شهر است.
۸۰ سرکنسولگری در این شهر وجود دارد که از این تعداد ۴۰ سرکنسولگری رسمی (از این تعداد ۱۳ سرکنسولگری مربوط به کشورهای اسلامی می‌باشند) و بقیه توسط سرکنسول‌های افتخاری اداره می‌شود. همچنین دفاتر متعدد تجاری خارجی نیز در این شهر مستقر هستند.
سیستم بانکی و فعالیت‌های اقتصادی هند در این شهر متمرکز است. همچنین دفتر مرکزی تقریباً تمام بانک‌های معتبر، موسسات مالی و شرکت‌های بیمه در این شهر قرار دارند.
صندوق معاملات ارزی بانک‌ها در مومبای است. بیش از ۲۵ درصد اعتبارات بانکی کشور را بانک‌های مستقر در این شهر تأمین می‌نمایند.
بیش از ۳۵ درصد معاملات چک نیز در این شهر انجام می‌گردد.
دفتر اصلی بازار سهام هند که یکی از قدیمی‌ترین بازارهای بورس سهام هند به‌شمار می‌رود تحت عنوان Bombay Stock Excahange در مومبای فعالیت می‌نماید.
بیش از ۹۰۰ شرکت در خرید و فروش سهام هند حضور دارند که اکثریت آن‌ها در مومبای مستقر هستند.
حدود ۴۴ درصد ترافیک دریایی کل کشور در بندر مومبای تخلیه و بارگیری می‌گردد. در بندر مومبای چهار اسکله تخلیه و بارگیری نفت خام وجود دارد.
مهاراشترا بالاترین رقم تولید برق را در هندوستان دارا بوده که ۸۲ درصد آن از طریق انرژی گرمائی تولید می‌شود گفتنی است ۴۷۵۰ مگاوات برق هسته‌ای در کل هند تولید می‌گردد، کل میزان تولید برق در هند در سال ۲۰۰۴ میزان twh۶۵۰ بوده‌است.
فرودگاه بین‌المللی چاتراپاتی شیواجی سالانه بیش از ۲۰ میلیون مسافر داخلی و خارجی را پذیراست.
- شهر مومبای از مهم‌ترین مراکز تجارت الماس به‌شمار می‌رود. تا جایی که ۸۰ درصد الماسهایی که در ایالت گجرات تراش داده می‌شوند به مومبای می‌رسد. بیش از ۷۵۰۰۰ نفر در این شهر از فعالیت‌های مربوط به الماس امرار معاشق می‌کنند.

صنعت فیلم هند تا حدود زیادی در مومبای متمرکز است و سهم عمده‌ای از تولید سالانه ۹۰۰ تا هزار فیلم در این شهر و در مرکز سینمایی آن موسوم به بالیوود انجام می‌شود.[۱۲] بالیوود افزون بر مسائل اقتصادی نقش عمده‌ای در مسائل فرهنگی این شهر و کشور هند و حتی کشورهای همجوار به‌عهده دارد.
هفت شرکت عمده هندی که از شهرت آسیایی و بین‌المللی برخوردارند:

۱) شرکت تاتا یکی از بزرگترین و ثروتمندترین شرکت‌های هندی محسوب می‌شود و در زمینه‌های مختلف فعالیت دارد. این شرکت در صنایع زیر فعال می‌باشد:
اتومبیل‌سازی، فولاد و آهن، لوکوموتیو سازی، هتل‌های زنجیره‌ای، برق و فناوری اطلاعات، صادرات اتومبیل این شرکت عمدتاً به بازارهای اروپا، آمریکا و کشورهای آفریقایی می‌باشد. در ضمن شرکت تاتا در صنایع خودروسازی با ایران همکاری داشته و اخیراً در حال احداث یک کارخانه تولید فولاد در بندر عباس است. ضمناً شرکت خدمات مشاوره‌ای تاتا اولین شرکت هندی به‌شمار می‌رود که در زمینه فناوری اطلاعات فعالیت می‌نماید.

۲) شرکت ریلاینس از صاحبان عمده صنایع نفتی از جمله پالایشگاهی به ظرفیت ۶۶۰ هزار بشکه در روز می‌باشد. ضمناً ریلاینس دومین شرکت بزرگ در امور مخابرات و صنایع پتروشیمی به‌شمار می‌آید. این شرکت همچنین ۲۰ درصد از بازار رو به رشد تلفن همراه را در هند به خود اختصاص داده‌است.
۳) شرکت صنایع آسار: آسار با ۴/۴ میلیارد دلار سرمایه، یکی از چند شرکت بزرگ مالی و تولیدی هندی با دامه فعالیت گسترده‌است. رشته‌های اصلی کار آسار در زمینه‌های فولاد، مخابرات، کشتیرانی، نفت و گاز، برق و انرژی و مهندسی ساخت است. اخیراً این شرکت در حال مذاکره جهت احداث یک سکارخانه تولید فولاد با ظرفیت ۵/۲ میلیون تن در سال با همکاری بخش صنایع ایران می‌باشد.
۴) شرکت ماهیندرا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اتومبیل، کامیون و تراکتور در مومبای است. اخیراً، این شرکت به بازار تولید مینی‌بوس و وانت‌بارهای سه چرخه نیز وارد شده‌است. صادرات این شرکت به بازارهای اروپا، آفریقا، خاورمیانه و حتی آمریکا قابل توجه می‌باشد. شرکت‌های فرعی وابسته به ماهیندرا در زمینه‌های فناوری اطلاعات، توسعه و عمران نیز فعال است. این شرکت با جمهوری اسلامی ایران نیز رابطه بازرگانی دارد.
۵) شرکت هندوجا که با نام شرکت برادران هندوجا شهرت دارد از نظر دارایی این شرکت جزو ثروتمندترین شرکت‌های آسیایی به‌شمار می‌آید. شرکت مذکور روابط بازرگانی متعددی با جمهوری اسلامی ایران دارد.
۶)شرکت لارسن و توبرو یکی از بزرگترین شرکت‌های مهندسی هند محسوب می‌شود. این شرکت در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز، سیمان، خدمات مهندسی، مقاطعه‌کاری و غیره فعالیت دارد. مانند دیگر شرکت‌های بزرگ هندی این شرکت نیز در بخش فناوری اطلاعات فعال می‌باشد.
۷)شرکت گودریج در سال ۱۸۹۷ توسط یک پارسی به نام اردشیر گودریج تأسیس گردید. شرکت فوق از ابتدا فعالیت‌های خود را با تولید انواع قفل و صندوق نسوز آغاز نمود. اکنون این شرکت در زمینه‌های لوازم خانگی، اداری، الکترونیک، ماشین آلات، روغن، صابون، لوازم آرایشی و بهداشتی، محصولات کشاورزی و ساخت و ساز فعالیت می‌نماید. گودریج به‌طور میانگین صادراتی بیش از ۵/۲ میلیارد دلار محصولات و خدمات فنی در سال دارد

در مجموع هوای مومبای گرم و شرجی است و مانند بسیاری از نقاط جنوبی و مرکزی هند دارای ۳ فصل می‌باشد: تابستان، که از فروردین شروع شده و تا اوایل خرداد ماه ادامه دارد در این فصل هوا بسیار گرم و درجه رطوبت بالا است. فصل باران‌های موسمی یا مانسون که از اوایل خرداد شروع و تا اوایل مهرماه ادامه دارد و توأم با بارندگی‌های بسیار شدید و سیل آسا است. زمستان که از اواخر شهریور شروع و تا اوایل اسفند ادامه پیدا می‌کند. با توجه به هوای ملایم، (بین ۱۵ الی ۲۵ درجه) این فصل از توریستی‌ترین فصول مومبای به‌شمار می‌رود.

شهر مومبای از مراکز مهم فرهنگی و آموزشی هندوستان محسوب می‌شود. مراکز آموزش عالی زیادی در این شهر به تربیت دانشجو در رشته‌های گوناگون و مقاطع مختلف مشغول هستند. دانشگاه مومبای یکی از دانشگاه‌های بزرگ و بسیار قدیمی است که به لحاظ تنوع رشته‌های تحصیلی یکی از بزرگترین دانشگاه‌های دنیا محسوب می‌شود. علاوه بر آن موسسه هندی فناوری مومبای یا IIT Bombay که معتبرترین دانشگاه‌های فنی هند و یکی از معتبرترین دانشگاه‌های هند و دنیا به‌شمار می‌رود. همچنین انستیتوی فناوری ورماتا جیجابای به همراه صدها دانشگاه، کالج و مؤسسه معتبر آموزشی دیگر در این شهر فعال هستند

ایرانیان مقیم مومبای به دو دستهٔ ایرانیان مهاجر یا مقیم و دانشجویان مشغول به تحصیل در این منطقه تقسیم می‌شوند:

ایرانیان مهاجر
اغلب ایرانیان مهاجر که اکنون مقیم کشور هندوستان هستند از اهالی پیشین بخش‌های یزد، تفت و روستاهای مجاور و برخی از شهرهای استان فارس یا جنوب ایران هستند. محل سکونت اکثر ایرانیان مهاجر شهرهای مومبای و پونا می‌باشد این عده در ۹۰ سال گذشته به مرور اقدام به مهاجرت به هندوستان نموده‌اند. براساس شواهد تاریخی، مؤثرترین عامل مهاجرت ایرانیان به هند وقوع دو دوره خشکسالی در اوایل قرن اخیر در مناطق مرکزی ایران بوده‌است. در ابتدای مهاجرت، اکثر ایرانیان در مشاغلی همچون چای فروشی که یکی از تولیدات عمده هند می‌باشد و نیز در مشاغل دیگری چون اغذیه فروشی و قهوه‌خانه‌داری فعال بوده‌اند. این مشاغل به‌طور سنتی از پدران به فرزندان به ارث رسیده‌است. لازم است ذکر شود در حال حاضر درصد تعدادی از ایرانیان مقیم دارای تحصیلات عالی در مقاطع دکتری، فوق لیسانس و لیسانس می‌باشند.

ایرانیان مقیم مومبای از مشکلاتی که گریبانگیر مهاجرین ایرانی در دیگر کشورهای جهان است نیز مصون نیستند. به‌عنوان نمونه می‌توان از فاصله‌ای که بین نسل دوم و سوم ایرانیان مهاجر با زبان و فرهنگ ایرانی ایجاد شده‌است نام برد.اگرچه ۹۰ سال از مهاجرت ایرانیان به هند می‌گذرد، اما آن‌ها عمدتاً علاقه‌مند به حفظ هویت ایرانی خود هستند و در این راستا خود را قویا به اخلاق و فرهنگ ایرانی پایبند می‌دانند. البته داشتن شناسنامه ایرانی و گذرنامه هندی تقاضای روادید آن‌ها را برای سفر به ایران با مشکل مواجه کرده‌است.

دو تشکل ایرانیان در شهرهای مومبای و پونا از گذشته فعالیت داشته‌اند. انجمن شیعیان اثنی‌عشری یزدیان مقیم (فتوت) در شهر مومبای (تأسیس در سال ۱۹۲۸) و نیز انجمن شیعیان اثنی‌عشری یزدیان مقیم پونا (حمیت) با در دست داشتن موقوفات به جا مانده محل مناسبی جهت فعالیت‌های مذهبی و اجتماعی ایرانیان مهاجر بوده‌اند. بخش دیگری از مهاجران ایرانی که در طی دهه‌های اخیر به هند و به‌ویژه منطقه غرب هند مهاجرت کرده‌اند زرتشتیان می‌باشند. این گروه نیز تشکلی به نام انجمن زرتشتیان ایرانی برای خود سامان داده‌اند و دارای روابط نزدیکی با پارسیان هند می‌باشند.

دانشجویان ایرانی
تعداد کل دانشجویانی که در حال حاضر در مومبای و پونا تحصیل می‌کنند بیش از ۳۵۰۰ نفر تخمین زده می‌شود (برای ۲۵۰۰ نفر در کنسولگری ایران در مومبای پرونده دانشجویی وجود دارد) که اغلب آنان در پونا مشغول به تحصیل هستند. شهر پونا در ۱۵۰ کیلومتری شهر مومبای از مراکز مهم علمی کشور هند محسوب می‌شود. به دلیل آب و هوای معتدل و مطلوب و همچنین سابقه حضور ایرانیان در پونا اکثر دانشجویان ایرانی جذب دانشگاه‌های این شهر می‌شوند که در سال‌های اخیر سیر صعودی قابل توجهی را شاهد هستیم

 

افزون بر سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مومبای که قدیمی‌ترین سرکنسولگری ایران در خارج از کشور است، ارگان‌های زیر وابسته به دولت ایران در مومبای فعال هستند:

۱- خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران : خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در مومبای در سال ۱۳۳۵ شروع به فعالیت نموده‌است. در این سال بخشی از مدرسه متعلق به پارسیان هند جهت ترویج زبان فارس به دولت وقت ایران تحویل گردید و بعد از چند سال به خانه فرهنگ تغییر نام داد. پس از انقلاب اسلامی عمده فعالیت این مرکز علاوه بر زبان فارس ترویج شعائر انقلاب اسلامی بوده و با توجه به گستردگی حوزه امور فرهنگی در جنوب هند امور مربوط به این منطقه از هند توسط دفتر فوق انجام می‌پذیرد.

۲- دفتر هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران: از حدود ۴۰ سال پیش با برقراری پرواز مستقیم بین تهران و مومبای فعالیت ایران ایر در هند شروع شد. در حال حاضر روزهای جمعه و سه شنبه یک پرواز رفت و برگشت بین تهران و مومبای وجود دارد.

۳- کشتیرانی ایران و هند (کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران): این شرکت در سال ۱۳۵۴ و در پی توافق دولتین دو کشور و به منظور توسعه روابط اقتصادی در قالب یک شرکت سهامی خاص که ۵۱ درصد سهام آن متعلق به شرکت کشتیرانی آریا (نام سابق کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران) و ۴۹ درصد سهام آن متعلق به شرکت کشتیرانی دولتی هند بود، تأسیس گردید.

۴- دفتر بازرگانی پتروشیمی: این دفتر از سال ۱۳۷۶ هم‌زمان با دفاتر پتروشیمی در لندن، هامبورگ، دبی، سنگاپور، شانگهای و پکن در مومبای، افتتاح گردید. ماهیت دفتر عمدتاً بازاریابی محصولات پتروشیمی و فروش آن است.

۵- مدرسه مومبای و مجتمع آموزشی شهر پونا: مدرسه مومبای در محل ساختمان قدیمی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران موسوم به چرچگیت مستقر می‌باشد. علاوه بر آن در مجتمع آموزشی شهر پونا تعداد بیشتری دانش آموز رسمی در مقاطع مختلف و تعدادی به‌طور مستمع آزاد در مقاطع دبیرستان مشغول هستند که ۱۱ دبیر مسئولیت آموزشی آن‌ها را بعهده دارند.

۶- شرکت ملی نفت ایران NIOC: مطالعات اولیه در خصوص تأسیس دفتر و نیز اخذ مجوزهای مربوط انجام شده و به زودی دفتر شرکت فوق در مومبای افتتاح خواهد شد.

آلودگی شهر شاید برایتان ناراحت‌کننده باشد ولی پارک‌های بزرگی دارد که در آنها می‌توانید استراحت کنید و از شلوغی شهر فاصله بگیرید. بازرهای شلوغ و پرسروصدا، معبدهای پنهان، آثار معماری مربوط به دوران استعمار، رستوران‌های عالی و غذاهای خیابانی لذیذ، گوشه‌ای از تجربیات ناب سفر شما به بمبئی خواهد بود.

به غیر از فرهنگ غنی و متنوع، سواحل متعدد جزو مهم‌ترین جاذبه‌های این شهر است. یکی از بزرگترین پارک‌های آبی موضوعی آسیا یعنی پارک آبی واترکینگدم در این شهر قرار دارد. تنوع جاذبه‌های بمبئی، هر سلیقه‌ای را راضی می‌کند؛ از معابد قدیمی گرفته تا برج‌ها و مراکز خرید مدرن.

ماه‌های زمستانی بهترین و خوشایندترین زمان برای سفر به مومبای است. از آنجایی که این شهر در منطقه‌ی ساحلی قرار دارد، زمستان‌های آن ملایم است و کمترین دمای هوا به ۱۰ درجه می‌رسد. روزها خنک است و برای گشت و گذار در شهر و بازدید از جاذبه‌ها و انجام فعالیت‌های تفریحی در فضای باز مناسب است. بخش زیادی از جمعیت این شهر را مسیحیان تشکیل می‌دهند که کلیساهای بسیار زیبایی دارند. کریسمس در این شهر با شور و نشاط فراوانی برپا می‌شود و اگر از علاقه‌مندان به جشن و نورافشانی باشید، بهترین زمان برای سفر به مومبای است. فوریه ماهی است که در آن رویدادهای فرهنگی مختلف از جمله جشنواره‌ی هنری Kala Ghoda برپا می‌شود که بسیار محبوب است. اگر از علاقه‌مندان به ادبیات، موسیقی و هنر هستید، فرصت سفر در این فصل و شرکت در رویدادهای مختلف را از دست ندهید.

دروازه هند (Gate of India):

این بنا، که بازمانده دوران استعمار انگلیس است، در سال ۱۹۲۴ به عنوان یادبود سفر جورج چهارم پادشاه انگلستان و همسرش ملکه ماری ایجاد شد. شاه و ملکه، در سال ۱۹۱۱ به مومبای سفر کرده بودند. در سال ۱۹۴۸ استعمارگران انگلیسی خاک هند را از همین دروازه ترک کردند. با توجه به این سابقه تاریخی، دروازه هند یکی از محبوب‌ترین محل‌ها برای گردهمائی گردشگران خارجی است. دروازه هند، در عین حال در کنار هتل تاج محل واقع شده که محل اقامت خارجی‌های ثروتمندتر است.

موزه پرنس ویلز:

موزه‌ای پرعظمت با آثاری در خور توجه از دوران‌های مختلف تاریخ و هنر هند همراه با نمونه‌هایی از حیات وحش و آبزیان هندوستان است. این موزه بین سال‌های ۱۹۰۴ و ۱۹۱۴ بنا گردید که در اثنای جنگ جهانی اول به‌عنوان بیمارستان مورد استفاده قرار گرفت. معماری بنا به سبک گوتیک و از سنگ بازالت ساخته شده‌است. این بنا در میان باغ زیبائی تأسیس گردیده‌است که پس از مسافرت پرنس ولز در ۱۹۰۵ به هند بدین نام خوانده شده‌است.

پایانه چاتراپاتی شیواجی یا ایستگاه ملکه ویکتوریا:

که بزرگ‌ترین ایستگاه قطار در مومبای و یکی از بناهای دیدنی دوران استعمار بریتانیا است. این بنای زیبا به‌عنوان نمونهٔ کاملی از سبک گوتیک در معماری شناخته می‌شودو اکنون با تأسیسات جانبی‌اش و با نام «ترمینال چاتراپتی شیواجی» (یا CST) مورد استفاده عموم است و ایستگاه اولیه و اصلی قطارهای بیرون شهری و درون‌شهری مومبای به‌شمار می‌رود. در سال ۲۰۰۴ میلادی، این بنا در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید.

موزه ویکتوریا:

در سال ۱۸۶۲ قطعه زمینی به مساحت ۱۵ هکتار در کولابا جهت احداث باغ ویکتوریا اختصاص داده شد و در نوامبر ۱۸۷۲ به روی عمومی مردم گشوده شد. از آن زمان تاکنون ۷ هکتار دیگر نیز به این باغ‌ها اضافه شده‌است. باغ دارای معماری منحصر به‌فرد و زیبایی می‌باشد که موزه ویکتوریا نیز در آن واقع شده‌است.

هتل تاج محل:

هتل مجلل و مدرنی است که روبروی دروازه هند در منطقهٔ «کُّلابه» قد علم کرده‌است. این هتل یکی از بناهای زیبا و دیدنی مومبای و هند به‌شمار می‌رود و محل اقامت گردشگران ثروتمندتر است. در رشته حملات نوامبر ۲۰۰۸ در بمبئی این هتل در کانون حملات تروریستی بود و خسارات قابل توجهی دید که به سرعت بازسازی شد.

دانشگاه مومبای:

ساختمان این دانشگاه قدیمی که در نزدیکی دادگاه عالی واقع شده‌است دیدنی است و از شاهکارهای معماری سبک گوتیک در مومبای است. قسمت کتابخانه و برج ساعت آن نمونه کوچکی از برج بیگ بن لندن است.

مجموعه هنری جهانگیر:

این گالری در ۱۹۵۲ توسط جامعه هنر مومبای بنا گردید. امروزه به منظور نمایش آثار هنری برای همگان از آن استفاده می‌شود و مجموعاً دارای چهار سالن نمایش است.

غار فیل‌ها:

یا غارهای الفانتا که آثار باستانی شگفت‌انگیزی در آنجاست. در جزیره‌ای به همین نام به فاصله‌ای حدود ۴۵ دقیقه با قایق یا کشتی تفریحی در جنوب مومبای واقع شده که از طرف یونسکو به‌عنوان میراث فرهنگی اعلام شده‌است. حرکت به سمت این جزیره که یه جزیرهٔ میمون‌ها نیز شهرت دارد از دروازه هند و توسط قایق و کشتی‌های کوچک صورت می‌گیرد.

حاجی علی درگاه:

زیارتگاه و مسجدی است برای مسلمین که در میان دریا قرار گرفته و با مسیر پیاده‌روی به ساحل متصل است. این ساختمان در سال ۱۴۳۱م بنا شده و در ساحل ورلی واقع است. به‌طور معمول بیش از ۴۰۰۰۰ زائر در روزهای پنجشنبه و جمعه از این درگاه بازدید می‌کنند.

زیارتگاه بهره‌ها:

مقبره دکتر سید ابومحمد طاهر سیف الدین پنجاه و یکمین دایی مطلق فرق بُهره‌ها در منطقه بندی بازار شهر مومبای قرار دارد. دوره داعی وی ۵۳ سال بوده‌است. بنای این مقبره در سال ۱۹۷۵ توسط یک معمار مصری تکمیل شده و تمام دیواره‌ها از سنگ سفید ساخته شده‌است. داخل این مقبره ۱۱۴ نوع «بسم الله الرحمن الرحیم» در سنگ‌های قیمتی مانند الماس، لول، مرجان و غیره نوشته شده‌است. شعرهای نوشته شده توسط دکتر طاهر سیف الدین که چند تا از آن بدون نقطه و بدون الف نوشته شده در دیوارهای مقبره کنده کاری شده‌است.

مارین درایو:

یا گذرگاه دریایی که گذرگاهی ساحلی در کنار دریای عرب است. در دوره حکومت بریتانیایی‌ها نام این جاده، گردنبند ملکه بود. در ساعات شب وقتی چراغها روشن می‌شود، این جاده شکل یک سینه‌ریز مزین با جواهر را دارد.

خسروباغ:

یکی از محله‌های ویژه پارسیان هند است. به غیر اعضای جامعه پارسیان هند اجازه ورود به این مکان همچون سایر اماکن پارسیان داده نمی‌شود.

مغول مسجد:

مسجد ایرانیان که به مغول مسجد مشهور است به‌وسیله شخصی بنام مرحوم حاج محمد شیرازی بیش از ۱۵۰ سال قبل بنا شده‌است. وی که از تجار ایرانی مقیم مومبای بوده‌است، این مسجد را در محل امام باره رود نزدیک محله مسلمان‌نشین بندی بازار بنا نموده‌است. این مسجد یکی از مهم‌ترین مراکز تشیع در مومبای و حتی در هند محسوب می‌گردد. طبق وقف‌نامه موجود، متولیان این مسجد را اعضای خانواده نمازی شیرازی تشکیل می‌دهند و در گذشته پیوسته پیشنماز این مسجد نیز فردی ایرانی بوده‌است. اما در حال حاضر اشخاصی از شهرها و ایالت‌های مختلف هند این وظیفه را بعهده دارند. این مسجد دارای موقوفات و ساختمان‌های متعددی است که پشتیبانی مالی این مکان به‌شمار می‌روند.

چپاتی:

تفریحگاهی است در کنار دریا که شب‌ها مردم در این مکان جمع می‌شوند. خانواده‌ها با بچه‌هایشان برای استراحت به آنجا می‌روند. در رو بروی «چپاتی» و در وسط آب دریا نزدیک به ساحل، یک «بُت» (صنم) بزرگی ساخته‌اند به عرض ۲ متر و ارتفاع چهار متر. نام این بت به زبان هندی «سَمَندَر کِی بَگوان» است. یعنی (خدای دریا). هندوها بر این اعتقادند که اگر کسی دچار غرق در آب شد این صنم یا «بُت» او را نجات خواهد داد. فقط همینکه شخص احساس غرق شدن نمود، سه بار این بت را بزبان هندی صدا کند: (بچاو، بچاو، بچاو)، بچاو در زبان هندی به معنای «مرا نجات بده» است. البته قبل از ورود به آب دریا شخصی که موکل این صنم «سَمَندَر کِی بَگوان» است راهنمایی‌هایی به مردم مخصوصاً کودکان می‌نماید

پارک کملا نهرو:

پارک زیبایی است بر فراز تپه مالابار که مساحتی افزون بر ۴۰۰۰ متر مربع دارد و به افتخار همسر جواهر لعل نهرو، نخستین نخست وزیر هند پس از استقلال، نام‌گذاری شده‌است.

بازار کَرافت مارکت:

یکی از قدیمی‌ترین بازارهای مومبای است. این بازار در کنار دیگر بازارهای سنتی و انبوه فروشگاه‌های بزرگ و چند ملیتی امروزی، هنوز رونق خود را حفظ کرده‌است.

بازارهای مومبای:

افزون بر بازار تاریخی کرافت مارکت در شهر مومبای بازارهای متعددی وجود دارد که اغلب به فروش منسوجات، پوشاک، صنایع دستی، مصنوعات و زیورآلات طلا و نقره و غیره در این شهر بزرگ، پرجمعیت و پر رونق اشتغال دارند. مانند بهیندی بازار، بازار کُلابه و بازار بندیرا. شهر مومبای به عطر «دهن العود»، «عود»، «صندل»، «مسک» و «عنبر» مشهور است. همچنین انبوه بازارهای مدرن و فروشگاه‌های برندهای مشهور جهانی در این شهر به فراوانی یافت می‌شوند.

 

مؤسسه فناوری بمبئی هند دریک نگاه

 شعار: Knowledge is the Supreme Goal

نوع دانشگاه: عمومی

سال تاسیس: 1958

موقعیت: Adi Shankaracharya Marg, IIT Bombay, Powai, Mumbai, Maharashtra, India

کمپس: شهری

تعداد دانشجویان کارشناسی: 4179

تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی: 5472

وبسایت: www.iitb.ac.in

IIT Bombay color logo.png 

 

رتبه بندی

نظام رتبه بندی رتبه
QS 152
Times 401-500

 

دانشکده ها

Departments

1.     Aerospace Engineering

2.     Biosciences and Bioengineering

3.     Chemical Engineering

4.     Chemistry

5.     Civil Engineering

6.     Computer Science & Engineering

7.     Earth Sciences

8.     Electrical Engineering

9.     Energy Science and Engineering

10.Environmental Science and Engineering (CESE)

11.Humanities & Social Science

12.Industrial Design Centre

13.Mathematics

14.Mechanical Engineering

15.Metallurgical Engineering & Materials Science

16.Physics

Centres

1.     Application Software Centre (ASC)

2.     Centre for Research in Nanotechnology and Science (CRNTS)

3.     Centre for Aerospace Systems Design and Engineering (CASDE)

4.     Computer Centre (CC)

5.     Centre for Distance Engineering Education Programme (CDEEP)

6.     Centre for Policy Studies (CPS)

7.     Centre of Studies in Resources Engineering (CSRE)

8.     Centre for Technology Alternatives for Rural Areas (CTARA)

9.     Centre for Formal Design and Verification of Software (CFDVS)

10.Centre for Urban Science and Engineering (C-USE)

11.Desai Sethi Centre for Entrepreneurship (DSCE)

12.IITB-Monash Research Academy

13.National Centre for Aerospace Innovation and Research (NCAIR)

14.National Center of Excellence in Technology for Internal Security (NCETIS)

15.National Centre for Mathematics (NCM)

16.Parimal and Pramod Chaudhari Center for Learning and Teaching (PPCCLT)

17.Sophisticated Analytical Instrument Facility (SAIF)

18.Tata Center for Technology and Design (TCTD)

19.Wadhwani Research Centre for Bioengineering (WRCB)

Schools

Shailesh J. Mehta School of Management

Interdisciplinary Programs

1.     Climate Studies

2.     Educational Technology

3.     Industrial Engineering and Operations Research (IEOR)

4.     Systems and Control Engineering


 

بورسیه های تحصیلی دانشگاه 

بورسیه های تحصیلی دانشگاه

برای تمام دانشجویان

Merit-cum-Means (MCM) Scholarship: Tuition fee waiver (Rs.45,000 per semester) Rs.1000 per month for both semesters in the academic year

Free Tuition: Tuition fee waiver (Rs.45,000 per semester)

For SC/ ST students:

Free Tuition: Tuition fee waiver (Rs.45,000 per semester)

Free Messing: only for basic menu Pocket allowance of Rs. 250 per month for both semesters in the academic year; Exemption from payment of hostel room rent

For PD students:

Free Tuition: Tuition fee waiver (Rs.45,000 per semester)

Private scholarships

1. Named Merit Scholarships: Rs. 25,000 - Rs.1,50,000 per year

2. Named Merit-cum-Means Scholarships: Rs. 25,000 - Rs.1,00,000 per year.


بورسیه های خصوصی

Students at IIT Bombay are awarded scholarships by various private organizations too. The criteria adopted by these organizations are same as followed by the IIT Bombay- 'Merit and Means'. The organizations have a separate Scholarship Trust wherein only those students can apply whose parental gross income from all sources does not exceeds beyond Rs 4, 50,000.

The IIT alumni in USA have also established a fund for providing scholarships to the brilliant and deserving students of IIT under the name- IIT Bombay Heritage fund Scholarships. The alumni collect funds from all the members of the alumni for the constitution of the scholarship to be awarded to large number of students. The selection criteria for availing scholarship under the IIT Bombay Heritage fund are same as the criteria set up by the Private Organisations.

A student can get the full details from the Academic office of the Institute.

بورسیه های دولتی

The students of IIT Bombay can apply for scholarship to the Government besides applying for the same in their institute. The Central government awards National Scholarships to students of every state on the basis of marks scored by them in the previous academic year. A student interested in renewing his/her scholarship also has to submit the progress report of the last academic year.

However, those students who have already received the scholarships by appearing in the National Talent Search Examination of the NCERT need not apply to the government again. The NCERT scholarship can be availed till one finishes his/her Masters' programme.

کمک هزینه تحقیقاتی

IIT Bombay awards 100 Research fellowships each year to the students belonging to different colleges across the country, for undertaking research project at its different departments. The Research work is allotted on the basis of a student's academic qualification.

The students short listed for the fellowship scheme need not necessarily belong to an engineering background. The fellowship is open even for post graduates in other streams too. For undertaking the research work, the institute provides a fixed amount in the form of stipend. The amount, however, differs with the experience. For instance, the students who are in III year of their B.Tech programme or are in II year of M.A. MSC., M.Com and MBA receive Rs 10,000 per month as stipend. The M.Tech degree holders with some experience, on the other hands, are awarded a stipend Rs 2000 more. The students can continue their studies along with the research work. 

Besides the stipend, the students who are conferred Research fellowship are given a long term membership to the Institute's library for reference purposes.

The applications for the fellowship programme are released in the end of December month every year.

Research Assistanceship 
 

The students with a good GATE score are considered for the position of' Research Assistants' by various departments of IIT Bombay. As a Research Assistant the students has look after the concerned department institute and assist in teaching and other works. A Research assistant has to devote a total of 20 hours in a week. They are also given the liberty to complete their M.Tech programme in three years instead of the

SUMMER INTERNSHIP SCHEME
 

The awardees (who have not completed their degrees) have an opportunity to work on projects under the supervision of faculty members/scientists during their summer vacation. On the completion of their degrees, they could be considered for research Fellowship subject to performance during Summer Internship. The Summer Internship scheme is open to pre-final year B.Tech./ B.E./ M.A./ M.Com/ M.Sc./ M.E./ M.Tech./ MBA/ MBBS or equivalent degree students.

Rs. 3000/-p.m. for summer internship (For a maximum of two months).

Other benefits include Library facilities and hostel accommodation.

 

مشاهیرمؤسسه فناوری هند بمبئی

 Manohar Parrikar was an Indian politician and leader of the Bharatiya Janata Party who served as Chief Minister of Goa from 14 March 2017 until his death. Previously, he was the Chief Minister of Goa from 2000 to 2005 and from 2012 to 2014 and from 2014 to 2017, he served as the Minister of Defence.Parrikar proposed the name of Narendra Modi as the prime ministerial candidate before 2013 BJP parliamentary elections convention in Goa. He served in the National Democratic Alliance government under Prime Minister Narendra Modi as Defence Minister of India from 2014 to 2017. He was a former member of Rajya Sabha from Uttar Pradesh  The official photograph of the Union Minister for Defence, Shri Manohar Parrikar.jpg
 Nandan Nilekani is an Indian entrepreneur, bureaucrat, and politician. He co-founded Infosys and is the non-executive chairman of Infosys replacing R Seshasayee and Ravi Venkatesan, who were the co-chairs of the board, on 24 August 2017. After the exit of Vishal Sikka, Nilekani was appointed as non-executive chairman of the board effective August 24, 2017. He was the chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI). After a successful career at Infosys, he headed the Government of India's technology committee, TAGUP. He is a member of Indian National Congress but not active in politics as of 2015  Nandan M. Nilekani.jpg
Jairam Ramesh is an Indian economist and politician belonging to Indian National Congress. He is a Member of Parliament representing Karnataka state in the Rajya Sabha. In July 2011, Jairam Ramesh was elevated to the Union Council of Ministers of India and appointed Minister of Rural Development and Minister (additional charge) of the new Ministry of Drinking Water and Sanitation. However, in the cabinet reshuffle in October 2012, he has been divested of the portfolio of Ministry of Drinking Water and Sanitation. He was previously the Indian Minister of State (Independent Charge) at the Ministry of Environment and Forests from May 2009 to July 2011 Jairam Ramesh
Viral V. Acharya is an Indian economist who was appointed as Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI). He also served as a member of the advisory council of the RBI Academy and was a member of the Academic Council of the National Institute of Securities Markets (NISM), Securities and Exchange Board of India (SEBI) since 2014. As of 23 January 2017, he is serving a three-year term as a Deputy Governor of the Reserve Bank of India. Viral Acharya (2014).jpg
Ashishkumar Chauhan is a prominent Indian business executive and administrator. He is the current managing director and chief executive officer of the Bombay Stock Exchange (BSE).Ashish is best known as the father of modern financial derivatives in India, and is considered as one of the foremost experts in financial market policies, Information technology, organized retail, telecommunications, Indian social issues, cricket, etc Ashish Chauhan at the World Economic Forum on India 2012.jpg