دریافت مشاوره
فرانسه
  • css slideshow
  • css slideshow
  • css slideshow
  • css slideshow

کشور فرانسه

تحصیل در فرانسه

به اعتقاد بسیاری، اولين شرط ادامه تحصيل در فرانسه داشتن پول است، اما كساني كه سال‌هاست در اين كشور در حال تحصیل هستند، معتقدند تسلط بر زبان فرانسه مهمترين اولویت براي تحصيل در اين كشور است. زیرا فرانسوي‌ها به‌ندرت حاضرند با شما به زباني غير از فرانسه معاشرت کنند و سفارت فرانسه هم مدت‌ها است به کساني که تسلط بر زبان فرانسه ندارند، ويزاي تحصيلي نمي‌دهد.

فرانسه در حال حاضر با بيش از 170000 دانشجوي غيرفرانسوي و بيش از 3000 موسسه آموزشي رايگان، يكي از اولين انتخاب‌هاي دانشجويان است.

تمامي دانشگاه‌هاي فرانسه، از دانشجويان متقاضي کشورهاي غيرفرانسوي زبان، مدرک DELF را به عنوان یکی از مدارک مورد نیاز درخواست می کنند.

مدرک DELF و در ادامه آن DALF، دو مدرکي هستند که توسط وزارت امور خارجه کشور فرانسه به افرادي که امتحانات مربوطه را با موفقيت بگذرانند اعطا مي‌کند. اين دو مدرک پس از موفقيت در مجموعه‌اي از امتحانات اعطا مي‌شود. اين آزمون‌ها در ایران توسط کانون زبان ايران (به نمايندگي از سرويس فرهنگي سفارت فرانسه) هر سال در اواخر بهار و پاييز برگزار مي‌شود که هزينه آن نيز به نسبت آزمون تافل ارزان‌تر است.

بعد از فراگيري زبان گام بعدی براي ورود به دانشگاه‌هاي فرانسه درخواست پذيرش است.

دانشگاهها براساس رنکینگ

Ranking

World Rank

University

1

174

Université Paris 6 Pierre and Marie Curie

2

255

Université Claude Bernard Lyon 1

3

273

Université Paris Sud (Paris XI)

4

333

École Normale Supérieure Paris

5

339

Université Joseph Fourier Grenoble 1

6

357

Université Denis Diderot Paris 7

7

396

(1) Université Paris Descartes Paris 5

8

406

Université de Bordeaux

9

426

Université de Strasbourg

10

440

Aix-Marseille Université (post-PRES)

11

458

Université de Nice Sophia Antipolis

12

471

Université de Lorraine (PRES)

13

519

Université de Nantes

14

544

École Normale Supérieure de Lyon

15

580

Université de Rennes 1

16

591

Université des Sciences et Technologies Lille 1

17

604

Grenoble Institute of Technology Institut polytechnique de Grenoble

18

628

Université Toulouse 3 Paul Sabatier

19

630

Université de Caen Basse Normandie

20

668

Université de Bourgogne

21

717

Université de Montpellier

22

747

Université de Versailles Saint Quentin en Yvelines

23

751

Université d'Angers Université Pays de la Loire

24

764

Université de Poitiers

25

767

Université de Tours François Rabelais

26

771

Université de Franche Comté

27

779

Université Paris 1 Panthéon Sorbonne

28

790

École Polytechnique France

29

795

Université Clermont-Ferrand 2 Blaise Pascal

30

796

Collège de France

31

810

École des Hautes Études en Sciences Sociales

32

815

Institut National des Sciences Appliquées de Lyon

33

851

Université de Cergy Pontoise

34

875

Université de Rouen

35

919

Université Toulouse II Le Mirail

36

928

Université Paris 13

37

929

École Normale Supérieure Cachan

38

941

Conservatoire National des Arts et Métiers

39

942

AgroParisTech Institut des Sciences et Industries du Vivant et de l'Environnement

40

968

INSEAD Business School

41

988

Université de Bretagne Occidentale

42

1021

Université de Technologie de Compiegne

43

1024

Université Paris 9 Dauphine

44

1029

Université de Picardie Jules Verne

45

1030

Université Savoie Mont Blanc

 دوره های کارشناسی در فرانسه

مدرک کارشناسی در فرانسه 3 سال است و مدرک کارشناسی ارشد يک تا دو ساله اخذ مي‌شود. بنابراين براي کشورهايي همانند ايران كه مدت زمان دوره کارشناسی در آنها 4 سال است، مدرک کارشناسی اين کشورها بنا به تائيد وزارت آمورش عالي کشور فرانسه برابر با کارشناسی ارشد فرانسه است و فارغ‌التحصيلان مقطع کارشناسی در ايران مي‌توانند در مراحل بالاتر از کارشناسی ارشد در فرانسه ادامه تحصيل دهند.

دوره های کارشناسی ارشد در فرانسه

فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های ایران می‌توانند پس از پایان مقطع کارشناسی و یا کارشناسی ارشد، در رشته‌ای متفاوت از رشته تحصیلی قبلی خود، در فرانسه ادامه تحصیل دهند. برای دانشجویانی که می‌خواهند وارد مقطع دکترا شوند، گذراندن سال دوم یا سال اول و دوم در دوره کارشناسی ارشد پیشنهاد می‌شود؛ زیرا این امر موجب می‌شود تا بدون داشتن استرس یادگیری زبان فرانسه وارد این کشور شوند. همچنین بعد از گذراندن این دوره و کسب تجربه‌های ارزشمند و تقویت زبان، خود فرد به طور مستقیم درخواست پذیرش دکترا در دانشگاه دلخواه را انجام دهند. به طور حتم آنچه دانشجوی ایرانی در دوره کارشناسی ارشد در فرانسه می گذراند، مشابه آنچه که پیشتر در ایران گذرانده، نخواهد بود، در واقع مطالب تکراری نیستند. هرچند ممکن است تا حدودی همپوشانی داشته باشند.

در نظام آموزش عالي کشور فرانسه تحصيل در مراحل بالاتر از کارشناسی با توجه به هدف دانشجو به دو بخش تقسيم مي شود:

  1. مدرک DESS براي افرادي که قصد ورود به بازار کار را دارند.
  2. مدرک DEA براي افرادي که قصد ادامه تحصيل و اخذ مدرک دکترا را دارند.

دکترا در فرانسه

دوره دکترا درکشور فرانسه 3 تا 4 ساله و همراه با پایان نامه است.

افرادی که قصد ادامه تحصیل در کشور فرانسه را دارند باید این نکته را در نظر داشته باشند که می بایست ماهیانه مبلغی را به عنوان هزینه مسکن و خوراک پرداخت کنند. همچنین قبل از رفتن به این کشور و برای ارائه مدرک به سفارت باید مبلغی معادل هزینه یک سال (حدودا 8000 یورو) را در حساب بانکی ایران داشته باشند و همراه با بقیه مدراک تحویل سفارت بدهند.

هزینه زندگی در فرانسه

پس از گرفتن پذيرش و ويزا مهمترين مسئله، فراهم كردن امكانات اقامت در فرانسه است. با اينكه شهر پاریس در زمره ده پايتخت گران جهان رده بندي شده است، اما با توجه به تسهيلاتي مانند رستوران دانشجويي، خوابگاه دانشجويي، تخفيف‌هاي ويژه حمل و نقل، سينما، ورزش، كتابخانه و البته رايگان بودن دانشگاه‌ها دانشجويان وضعيت بسیار بهتري نسبت به ساير مهاجران دارند.

به گزارش پايگاه اينترنتي سفارت فرانسه در ايران، با در نظر گرفتن تخفيف مربوط به دانشجويان،‌ متوسط هزینه ماهانه در پاريس 1100 يورو و در سایر شهرها 800 يورو است.

به عنوان مثال اجاره بهای ماهانه خوابگاه‌هاي دانشجويي خصوصي 600 يورو است. اقامت نزد خانواده‌ها بين 400 تا 600 يورو در ماه هزينه دارد و اجاره سوئيت مبله بين 600 تا 800 يورو مي‌شود.

هزينه تغذيه نيز به صورت رسمي بايد در حدود 200 يورو پرداخت شود. اگر از رستوران‌ها يا كافه‌تريا‌هاي دانشجويي كه يكي از موارد سنتي زندگي دانشجويي فرانسوي هستند، استفاده شود، مي‌توان با نشان دادن كارت دانشجويي از نخفيف ويژه اين رستوران‌ها استفاده كرد. در کشور فرانسه 450 رستوران به شكل كلاسيك و همان تعداد رستوران وابسته در بخش‌هایي دور از مراكز دانشگاهي وجود دارند که غذاي كامل و مناسب را به قيمت 40/2 يورو ارائه مي‌كنند.

براي اياب و ذهاب هم اگر از مترو و وسائل نقليه عمومي استفاده شود، بايد 45 يورو در ماه پرداخت گردد و همان قدر هم براي لوازم درسي هزينه می شود كه با احتساب حق اشتراك تلفن( 49/10 يورو )، حق اشتراك برق( 20/4 يورو) و حق اشتراك گاز( 2 يورو) و ميزان استفاده از آنها، هزينه بيمه سلامتي (42 يورو) و البته هزينه 100 يورويي كه براي اوقات فراغت صرف مي‌شود، مجموع هزينه ماهانه در حدود 1050 يورو مي‌شود.

شرایط اخذ پذیرش در فرانسه

همانطور که گفته شد پس از يادگيري زبان اولين قدم براي وارد شدن به دانشگاه‌هاي فرانسه درخواست پذيرش است. 

براي شروع مراحل پذيرش و همچنین دريافت پرونده ثبت‌نامي که هرساله از اواخر ژانويه و اوايل فوريه آغاز مي‌شود، ابتدا بايد به پایگاه اينترنتي هر دانشگاه مراجعه شود. بعد از يافتن رشته مورد نظر، نحوه ثبت‌نام، شرايط تشکيل پرونده ثبت‌نام و دريافت پرونده، باید فرم تکميل شده آن به همراه درخواست ثبت‌نام را براي دانشگاه پست شود. بيشتر دانشگاه‌هاي فرانسه رايگان هستند و تنها مبلغ مختصري بابت ثبت‌نام دريافت مي‌شود که با توجه به رشته تحصيلي و نوع پوشش تامين‌اجتماعي که در هنگام ثبت‌نام انتخاب می شود از 100 تا 700 يورو در نوسان است. اما از ابتدا حداقل مبلغ پنج ميليون تومان بايد براي اين کار در نظر گرفته شود، چرا كه گذشته از هزينه‌هاي اقدام به پذيرش که شامل: ترجمه مدارک‌، تائيد مدارک ترجمه شده توسط سفارت‌، تمبر بين‌المللي براي دانشگاه بابت هزينه تشکيل پرونده ثبت‌نام‌، ويزا و بليط هواپيما است، سرويس فرهنگي سفارت نيز در مرحله قبل از صدور ويزا براي اطمينان از استطاعت مالي متقاضي دفترچه حساب پس‌انداز بانکي به نام و به مبلغ سه و نيم تا چهار ميليون تومان ( معادل ريالي 4000 يورو) طلب مي‌كند.

نكته‌ مهمي هم كه بايد مورد توجه قرار گیرد، در نظر گرفتن تقويم تحصيلي دانشگاه‌هاي فرانسه است. مقصد مورد نظر هر کشوری باشد بايد از يك سال قبل مقدمات اقامت تحصيلي فراهم شود. در کشور فرانسه سال تحصيلي از ماه سپتامبر تا ماه مه ادامه دارد و زمان امتحانات در ماه فوريه و ژوئن می باشد. يك دوره امتحان تجديدي نيز در ماه سپتامبر براي دانشگاه‌ها در نظر گرفته شده است.

براي شروع سال تحصيلي در ماه سپتامبر، تماس اوليه بايد در اولين فرصت سال انجام گردد تا دانشجو پرونده درخواستي موسسه را تكميل كند و آن را در بهار (غالباً 30 آوريل را براي آخرين مهلت در نظر مي‌گيرند) براي موسسه مورد نظر ارسال كند.

مراحل تصميم‌گيري موسسات براي آموزش‌هاي آكادميك در مورد يك يا چند نيم سال تحصيلي بين 15 ژوئن تا 15 سپتامبر انجام مي‌شود. سپس جلسه كميسيون گزينش براي سطوح قبل از کارشناسی و کارشناسی در ماه ژوئن برگزار مي‌شوند.

براي گرفتن پذيرش هم ‌ اگر با مدرك ديپلم اقدام به اخذ پذيرش شود، بايد در يك امتحان ورودي كه فقط براي تعیین سطح زبان است شركت شود. دانشگاه‌هاي فرانسه و بخش فرهنگي سفارت فرانسه در ايران هر سال از اوایل ماه دسامبر تا 15 ژانويه شروع به انتشار پرونده‌هايي مي‌كنند كه شامل رشته‌ها و دانشگاه‌هاي فرانسه است. بعد از انتخاب رشته و دانشگاه بايد پرونده به سفارت بازگردانده شود تا تاريخ دقيق امتحان را كه معمولا اواخر فوريه است، مشخص شود.

اين امتحان از 2 بخش شنيداري كه معمولا يک مصاحبه واقعي يا يک گزارش است و بخش نوشتاري که شامل درک متوني از روزنامه‌هاي فرانسه مانند فيگارو و لوموند تشكيل مي‌شود، بخش بعدي آن هم نوشتن يک انشا است.

نتيجه اين آزمون بين ماه‌هاي مارس تا ژوئن اعلام مي‌شود.

اگر هم متقاضی قصد ادامه تحصيل در مقاطع کارشناسی به بالا را دارد، بايد با دانشگاه مورد نظر مکاتبه کند و شخصا از آنها تقاضاي پذيرش کند. سپس برای گرفتن پذيرش باید در مصاحبه‌اي با حضور مسئول امور تحصيلي سفارت، رايزن فرهنگي و چند نفر ديگر در محل سفارت فرانسه شرکت کند.

ویزای دانشجویی فرانسه

سفارت کشور فرانسه در ايران، ويزاي مورد نياز دانشجويان را «ويزاي اقامت درازمدت» اعلام نموده است. افراد مشمول اين ويزا دانشجوياني هستند كه بيش از سه ماه در فرانسه اقامت خواهند كرد و با توجه به نوع ويزاي خود مي‌توانند كارت اقامت موقت يكساله و احتمالا قابل تمديد بگيرند. براي دريافت اين ويزا، پس از تحويل تقاضا حدودا دو ماه بايد منتظر ماند.

مدارك لازم هنگام دريافت ویزا

  • گواهي پذيرش يا ثبت‌نام در يك موسسه آموزش عالي دولتي يا خصوصي مورد تاييد دولت فرانسه و يا فراخوان به کنکور
  • مدارك تحصيلي داخل کشور (ايراني) همراه با ترجمه آن‌ها كه به تأييد مترجم رسمي مورد قبول سفارت فرانسه رسيده باشد
  • بورس دولت فرانسه، ‌يا دولت ايران و يا هر نهاد ديگر (در صورت نداشتن بورس تحصیلی بايد اسناد منابع مالي براي تأمين مخارج زندگي تا سقف 500 يورو در ماه و يا اسناد هويت و دفترچه حساب پس‌انداز شخص ذيربط يا متكفل فرد متقاضي در ايران يا کشور فرانسه ارائه شود)
  • شرح حال مختصر فرد به زبان فرانسه يا انگليسي

تحصیل در رشته های پزشکی

پزشکی

برای اخذ مدرک دولتی پزشکی عمومی ۹ سال و برای اخذ تخصص پزشکی ۱۰ یا ۱۱ سال تحصیل دانشگاه الزامی است.

  • سیکل اول (PCEM): طی دوره دو ساله پس از موفقیت در کنکور، در پایان سال اول ارائه می گردد. کنکور برای پزشکی و دندانپزشکی مشترک است.
  • سیکل دوم(DCEM): در چهار سال داوطلبان را برای اخذ مدرک سنتز بالینی و درمانی آماده می کند.
  • سیکل سوم- دوره résidanat (معادل انترنی در ایران): دانشجو پس از سیکل دوم مستقیماً به آن وارد می شود. در مدت دو سال و نیم مدرک پزشکی عمومی را دریافت خواهد کرد. پس از این دوره، پزشکان عمومی می توانند یک یا دو سال دوره های تخصصی توانایی پزشکی را بگذرانند. (آلرگولولوژی، آنتریولوژی، طب سالمندان، پزشکی سالمندان، حوادث و….)
  • دوره تخصصی پزشکی در چهار یا پنج سال است که پس از کنکور دانشجو را به دوره تخصصی پزشکی هدایت می کند.
  • ۹ رشته تخصصی در کنکور پیشنهاد می شود: تخصص های جراحی، تخصص های پزشکی داخلی، طب کار، بهداشت عمومی، زیست شناسی پزشکی، روانکاوی، بیهوشی، جراحی، اطفال، زنان و زایمان.

دندانپزشکی

شش سال برای اخذ مدرک دولتی دندانپزشکی زمان صرف می شود:

  • سیکل اول(PCEM): در دو سال، پس از موفقیت در کنکور پایان سال اول ارائه می شود. کنکور برای پزشکی و دندانپزشکی مشترک است .
  • سیکل دوم: در سه سال است.
  • سیکل سوم: در یک سال برای شاخه تخصصی

داروسازی

شش سال برای مدرک دولتی دکترای داروسازی

  • سیکل اول و دوم در دو سال
  • سیکل سوم در دو یا پنج سال برای شاخه تخصصی

روشهای دستیابی غیر فرانسویان به تحصیلات پزشکی

پذیرش مستقیم به دوره پزشکی عمومی یک فرد غیرفرانسوی که هنوز مدرک پزشکی را در کشور خود کسب نکرده باشد، غیرممکن است. در هر سطحی از دوره های دانشگاهی، باید در کلاس های سال اول سیکل اول و کنکور پایانی سال شرکت کند و پس از قبولی در کنکور و بررسی پرونده اش سطح دانشگاهی که قبلاً در کشورش کسب کرده است مورد ارزشیابی و معادل سازی قرار می گیرد.

درخصوص دوره تخصصی (به غیر از دوره آماده ساز DES مدرک مطالعات تخصصی مختص پزشکان عمومی خارجی)، دوره های آموزشی تخصصی برای دانشجویان و پزشکان خارجی درنظر گرفته شده است. برخی مدارک دانشگاهی نیز در سطح بسیار تخصصی برای دانشجویان خارجی قابل دسترسی می باشد. تمامی دوره های مذکور نیازمند سطح آشنایی خوب با زبان فرانسه است.

توضیحات بیشتر برای پزشکان عمومی

دوره مطالعات تخصصی (DES)

کنکور تخصص پزشکی برای افراد غیرفرانسوی (که منجر به شرکت در دوره مطالعات تخصصی می شود) تنها مختص پزشکی است. برای جراحی دندان و داروسازی کنکور خاصی برای غیرفرانسویان وجود ندارد. حق‌الزحمه دانشجوی غیرفرانسوی معادل با دستمزد فرانسویان است که برای طول مدت آموزش (چهار یا پنج سال برحسب رشته تخصصی) توسط مراکز بیمارستانی دانشگاهی پرداخت می شود.

آزمون قابلیت پذیرش (مرحله اول)

  • در ماه آوریل ثبت نام در بخش همکاری و فعالیت فرهنگی سفارت کشور فرانسه در ایران انجام می شود.
  • نامه شرکت در آزمون توسط سفارت ها در ماه ژوئیه تنظیم و تحویل می شود.
  • سفارت آزمون قابلیت پذیرش را در ماه سپتامبر برگذار می کند.

آزمون پذیرش در پاریس و در ماه نوامبر برای تمامی داوطلبان قبولی شده مرحله اول برگزار می شود. (این داوطلبان برای شرکت در آزمون ویزای کوتاه مدت دریافت می کنند)
تاریخ شروع بکار و آموزش در سه ماه بعد خواهد بود.

دوره مطالعات تخصصی تکمیلی (DESC)

دوره ملی با طول مدت دو تا چهار سال است که می تواند از آخرین سال تحصیلی دوره مطالعات تخصصی آغاز شود. تعداد ۳۱ دوره مطالعات تخصصی تکمیلی در سه رشته پزشکی (۱۶ رشته) ،جراحی (۸ رشته) ، زیست شناسی (۸ رشته) وجود دارد.

توضیحات بیشتر برای پزشکان متخصص

گواهی آموزش تخصصی پیشرفته (AFSA)

شرایط ثبت نام

  • این گواهی تنها به دارندگان مدرک پزشکی تخصصی اعطا می شود.
  • این بورس تنها به اتباع خارجی اعطا می شود.
  • مدت دوره دریافت این گواهینامه: حداقل یک ترم شش ماهه و حداکثر دو ترم.
  • درخواست کتبی متقاضی شامل اهداف و انگیزه های فرد از گذراندن دوره.
  • نامه مسئول مؤسسه خارجی اعزام کننده. (در این نامه اهداف آموزشی مورد نظر در فرانسه درج و اعتبار این دوره آموزشی تأیید شده باشد)
  • اظهارنظر مساعد استاد راهنمای DESC (مدرک مطالعات تخصصی تکمیلی) فرانسه
  • پرونده اداری ارسال شده متقاضی به رئیس دانشگاه مورد نظر در کشور فرانسه. (رییس دانشگاه درباره ثبت نام یا عدم ثبت نام تصمیم می گیرد)

توجه: فرد متقاضی دارای مدرک AFSA که در فرانسه تأیید می شود، حق ندارد در فرانسه به حرفه پزشکی بپردازد.